Na cintoríne v Hunkovciach sa konala pietna spomienka ku Dňu národného smútku

13.11.2005 Svidník

Prešov 13. novembra (TASR) - Pietny akt pri príležitosti nemeckého pamätného Dňa národného smútku sa konal dnes na cintoríne nemeckých vojakov v obci Hunkovc...
Prešov 13. novembra (TASR) - Pietny akt pri príležitosti nemeckého pamätného Dňa národného smútku sa konal dnes na cintoríne nemeckých vojakov v obci Hunkovce v okrese Svidník.

Zúčastnil sa na ňom vojenský atašé Spolkovej republiky Nemecko v SR Norbert Simons, predstavitelia Ozbrojených síl SR, Ministerstva vnútra SR a verejnej správy regiónu.
Simons bol veľmi spokojný s dôstojnosťou ceremoniálu a poďakoval sa slovenskej strane úroveň spomienky. Potešilo ho tiež, že cintorín je vo veľmi dobrom stave. Stará sa oň Spoločnosť starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku so sídlom v Prešove. V minulom desaťročí postupne vybudovala šesť takých cintorínov.
Starosta obce Ján Franko zdôraznil, že na cintoríne je pochovaných veľa vojakov 18 až 19-ročných, a zväčša sa stali obeťami nezmyselných príkazov. Podľa neho sa v dnešnej dobe, keď sa Európa a celý svet zbližuje, \"nemôžeme držať hesla oko za oko, lebo svet by bol celý slepý\".
Hrobové pole telesných pozostatkov vyše troch tisíc nemeckých vojakov, padlých prevažne v októbri a novembri 1944 počas Karpatsko-duklianskej operácie, zasvätili v Hunkovciach 8. októbra 1995. Jeho architektonické riešenie je dielom architektov Zuzany a Mikuláša Maníkovcov z Prešova. Nemecká strana je s ním mimoriadne spokojná.
Deň národného smútku (Volkstrauertag) pripadá vždy na druhú novembrovú nedeľu v roku a je od roku 1918 rešpektovanou pripomienkou všetkých obetí vojen. Spomienka sa rozšírila aj do krajín, v ktorých sú pohrebiská nemeckých vojakov.
 

Vyberte región

mark